Nu Wonen
Image default
Woning en Tuin

Hoe pak ik afvoerproblemen aan?

Er zijn verschillende oorzaken mogelijk voor jouw afvoerprobleem. Een verstopping kan ontstaan doordat de resten zich ophopen in jouw afvoer. Voorafgaand aan de verstopping kan je een borrelend geluid horen, waarna de afvoer langzaam of niet meer doorloopt. Ook kan het zo zijn dat de aansluiting bij de hoofdleiding geblokkeerd is. Dat kan ervoor zorgen dat iedere afvoer van jouw huis verstopt zit. Ook kan het voorkomen dat leidingen breken of verschuiven waardoor de afvoer niet meer optimaal functioneert. Dit kan je alleen ontdekken met speciale apparatuur. Maar hoe pak je afvoerproblemen aan? Kan je dat zelf of bel je direct een ontstoppingsdienst?

Kan je je afvoerproblemen zelf oplossen?

Er zijn een aantal stappen die jij kan doen om een verstopping te verhelpen. De eerste stap is schoonmaaksoda en water. Gooi een heel pak schoonmaaksoda in een liter water en giet het vervolgens in de afvoer en laat deze minstens een uur inwerken. Met een rubberen ontstopper is het ook mogelijk om geblokkeerde leidingen te ontstoppen. Daarnaast zit er onder jouw bad, wasbak of gootsteen een sifon. Dit is de gekronkelde buis tegen vieze geurtjes. Deze zul je met een waterpomptang of schroevendraaier moeten demonteren om het vervolgens schoon te maken. Als laatste stap is het noodzakelijk om de filters van jouw droger, wasmachine of afwasmachine, indien er vuil op zit, schoon te maken. Dit zijn alle mogelijke oplossingen op een rij:

  • Soda en heet water
  • Gebruik een rubberen ontstopper
  • Reinig het sifon
  • Controleer de filters

Wat kan je beter niet doen bij afvoerproblemen?

Het gebruik van trekveren en ontstoppingsveren wordt afgeraden. Dit zijn flexibele metalen kabels die je door jouw leidingen drukt. Wanneer je hier te veel druk op zet, kan het zijn dat je je leidingen beschadigd. Alleen met kennis en ervaring is dit veilig uit te voeren. Ook het gebruik van chemische ontstoppingsmiddelen kan je beter links laten liggen. Het kan schadelijk zijn voor jouw leidingen en zijn milieuonvriendelijk. Daarnaast kunnen er giftige gassen ontstaan in een reactie met de verstopping. Daarnaast kan er in combinatie met een rubberen ontstopper een gevaarlijke situatie ontstaan. Chemische hulpmiddelen kunnen opspatten om vervolgens irritatie op de huid of ogen te veroorzaken.

Schakel een expert in voor jouw afvoerproblemen

Wanneer het niet lukt om jouw afvoerproblemen op te lossen, wordt het tijd om een expert in te schakelen. Een riooldeskundige heeft de kennis en ervaring om jouw afvoerprobleem te verhelpen. Ben jij nog op zoek naar een ontstoppingsdienst voor een

ontstopping in Antwerpen? Het bedrijf Rioolteam ontstopt jouw leidingen veilig en snel.

https://rioolteam.be/