Nu Wonen
Image default
Woning en Tuin

Tips voor het verlichten van een galerij

Ben je eigenaar van een kunstgalerij? Om je kunstwerken goed te presenteren, is optimale verlichting nodig. Het gaat er in een galerij niet om dat je zomaar wat verlichting creëert. Verlichting is essentieel voor hoe de kunst wordt beleefd. Er zijn daarom nogal wat zaken waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van de juiste verlichting voor een galerij.

Voordeel van ledverlichting in een galerij

Het gebruik van ledverlichting in een galerij biedt zoveel meer voordelen ten opzichte van de voorheen gebruikelijke halogeenlampen. Niets is zo hinderlijk, als je te maken krijgt met een defecte lamp. Vooral in een galerij houdt dit in, dat je de lamp direct moet verwisselen, anders is dit van invloed op het kunstwerk. Dit is verleden tijd met ledverlichting. Ledverlichting gaat letterlijk duizenden uren langer mee en bovendien heb je veel meer mogelijkheden om de verlichting naar jouw hand te zetten.

Flexibele verlichting kan nodig zijn

In een galerij worden kunstwerken regelmatig verhangen of verplaatst. Dit heeft grote invloed op de verlichting. Je verlichting flexibel aanpassen kan dan noodzakelijk zijn. In dit geval kies je voor railverlichting. Dit zijn opbouwspots die aan een rail zijn bevestigd. Een groot voordeel hiervan, is dat als je een schilderij verplaatst, je de verlichting mee kunt verplaatsen. Je schuift de spots over de rails naar de gewenst positie. Er is een groot aanbod van verschillende soorten railspots, zodat je altijd railspots vindt die passend zijn voor jouw galerij.

Kies voor directe verlichting

Je kunt algemene verlichting nodig hebben, bijvoorbeeld voor de momenten dat je moet schoonmaken of als schilderijen worden opgehangen of verplaatst. Voor de presentatie van de kunst, kies je het beste voor directe verlichting. Directe verlichting schijnt direct op het schilderij of op een ander kunstwerk, zodat deze goed in het licht wordt gezet. Zo voorkom je dat bezoekers gehinderd worden door slechte verlichting of schaduwvorming om van het kunstwerk te genieten.

Waar op letten bij gebruik van inbouwspots?

Inbouwspots worden in een kunstgalerij veel gebruikt. Het is namelijk een ideale vorm van directe verlichting en zonder dat de lamp afleidt van het kunstwerk. Omdat inbouwspots in het plafond worden ingebouwd, moet je met enkele zaken rekening houden. Hou rekening met de hoogte. Inbouwspots mogen niet te hoog, maar zeker ook niet te laag gemonteerd worden. Inbouwspots die te hoog hangen reiken net niet voldoende het kunstwerk, terwijl een inbouwspot die te laag hangt het kunstwerk in overmatige verlichting dompelt. Kies in een galerij ook altijd voor richtbare inbouwspots. Zo heb je meer controle over het accentueren van de kunst.

Kies de juiste gradenbundel

Vooral bij spots die voor directe verlichting zorgen, is de lichtbundel van groot belang. Ten eerste; hou rekening met de afstand. Bepaal dan welke lichtbundel je nodig hebt. Als je van veraf op het kunstwerk schijnt, dan is een bredere bundel nodig dan wanneer spots van dichtbij verlichting geven. Kies voor een lichtbundel die exact het hele kunstwerk in een mooi licht zet. Doorgaans kies je voor een smalle bundel vanaf ongeveer 5° tot 20°. Soms kan het nodig zijn om voor een bredere bundel te kiezen, als je bijvoorbeeld een groot kunstwerk wilt verlichten.

 

Kies de gewenste lichtkleur

Bij het gebruik van ledverlichting, is de juiste lichtkleur oftewel de kleurtemperatuur van groot belang. Het gaat niet om de kleur, maar om welke soort witbalans van het licht je nodig hebt. De kleurtemperatuur wordt weergegeven in Kelvin (K) en is grofweg te onderscheiden in (extra) warm wit, normaal wit en (extra) koel wit. Tijdens het bezichtigen van kunst heb je wel goed licht nodig, maar normaal wit of koel wit is overdreven en zorgt voor een overdaad aan licht. Kies in een galerij voor warm wit. Deze lichtkleur brengt bovendien sfeer in de galerij.