Nu Wonen
Image default
Woning en Tuin

Aandachtspunten bij een dak met EPDM folie

Vanwege het succes, dat in de afgelopen jaren is geboekt met dakbedekkingen van EPDM folie, lijkt het alsof er geen toekomst meer is voor bitumen. Niets is echter minder waar, want lang niet elk dak is geschikt voor EPDM folie. Zoals daken waar geen isolatie tussen de dakconstructie en het EPDM folie zit. Bij deze daken ontstaat door de combinatie van warmte van de zon op de dakbedekking en kou onder de dakconstructie gemakkelijk condensatievocht. Dat kan tot gevolg hebben dat een EPDM folie na enkele jaren loslaat. Het is dan lastig om de dakbedekking weer goed te bevestigen.

Schadelijke stoffen

EPDM folie is uitstekend bestand tegen allerlei chemische stoffen. Dat is de voornaamste reden waarom EPDM in veel laboratoria wordt gebruikt als bescherming van de vloer. Er is echter één stof waar EPDM niet tegen kan: chloor. Zelfs in hele kleine concentraties zal dat het EPDM folie aantasten. Daarom doet iemand, die in de buurt van een zwembad in de open lucht woont, er goed aan om voor een dakbedekking van bitumen te kiezen. Ook als je in een industriegebied woont waar met chloor wordt gewerkt is een dakbedekking van bitumen de beste keus.

Conclusie

EPDM folie als dakbedekking voldoet uitstekend als er geen vocht tussen het EPDM en de dakconstructie kan komen. Bij het aanbrengen of zelf leggen van EPDM folie moet daar rekening mee worden gehouden. Laat de dakconstructie altijd eerst inspecteren door een deskundige en vraag aan hem of EPDM folie geschikt is voor jouw dak. Mogelijk zal hij aangeven welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen. In situaties waarin EPDM folie niet geschikt is, kan er nog altijd worden gekozen voor een dakbedekking van bitumen. Dat voldoet ook prima, maar is minder milieuvriendelijk dan EPDM en moet vaker worden vervangen.

https://www.epdmkopen.be