Nu Wonen
Image default
Woning en Tuin

Alles over het gebruik van een dakladder?

Een dakladder is een speciaal soort ladder, die gebruikt wordt voor werkzaamheden op een hellend dak. Een dakladder biedt veel meer veiligheid om te werken dan wanneer dat moet worden gedaan door op de dakpannen te balanceren. De kans op uitglijden is dan erg groot, vooral als er mos op het dak ligt. Bovendien is er een grote kans dat er dakpannen beschadigd raken. Die kans is er bij het gebruik van een dakladder niet. Degene die op het dak wil werken hoeft de dakpannen zelfs niet eens aan te raken.

Hoe wordt een dakladder gebruikt?

Een dakladder is aan de bovenzijde voorzien van een nokhaak. De ladder wordt bij het plaatsen over het dak geduwd totdat de nokhaak over de nok van het dak is geschoven. Dan heb je de zekerheid dat de ladder niet meer naar beneden kan glijden. Als de ladder correct is geplaatst kun je er op klimmen om het dak te inspecteren en om kleine reparaties aan het dak uit te voeren. Een dakladder kan eenvoudig in zijwaartse richting over de nok van het dak worden geschoven. Op die manier is het mogelijk om in enkele stappen het hele dak te bereiken voor een inspectie.

Kenmerken van een dakladder

De nokhaak, die zojuist al aan de orde is gekomen, is het belangrijkste kenmerk van een dakladder. Een ander kenmerk is dat deze ladders erg licht zijn. Daardoor kunnen ze heel gemakkelijk worden verplaatst. Dakladders worden in verreweg de meeste gevallen gebruikt door dakdekkers en andere professionals. Voor thuisgebruik kun je van een gewone aluminium ladder een dakladder maken, door er een losse nokhaak aan te bevestigen. Sommige klussers proberen wel eens om een reformladder, die een A-vorm heeft, als dakladder te gebruiken, maar dat wordt vanwege veiligheidsoverwegingen afgeraden.

https://www.laddershop.be/categorie/dakladders/