Nu Wonen
Image default
Keukens

Zo spaar je geld uit in je vernieuwde, duurzame keuken

Een totale metamorfose van een keuken hoeft geen enorme greep uit je budget te zijn. Menigeen gaat hiervoor naar een keukenontwerper en krijgt dan een offerte die vrijwel altijd hoger uitvalt dan van tevoren beoogd was. Kan dit niet goedkoper? Jazeker. De nadruk ligt in deze eeuw op duurzaamheid en dit komt tweeledig terug in het aanpakken van de keuken: je recyclet hetgeen nog bruikbaar is en zorgt voor moderne apparatuur.

 

Elektrische apparaten

Inbouw koelkast, inductiekookplaten, combimagnetrons, afzuigsystemen, je vindt ze allemaal voor schappelijke prijzen op de website Budgetplan. Oude apparaten verbruiken onnodig veel stroom, op gas koken is ouderwets en denk eraan dat bijvoorbeeld een koelkast niet op de hoogste stand zijn werk hoeft te doen. Door deze goed schoon te houden en het vriesgedeelte regelmatig te ontdooien ben je duurzaam bezig.

 

Nieuwe keukenvloer: tal van mogelijkheden

Het aanpakken van de ondergrond geeft een keuken al een heel nieuwe look. De mogelijkheden zijn talrijk, zolang het maar praktisch is, dus kies voor een makkelijk te reinigen vloer. Zeil, kliklaminaat en betongietvloeren zijn populair. Zelf tegels leggen is niet zo moeilijk als het lijkt, wellicht heb je een bevriende of aangetrouwde Handige Henk die dit klusje voor je wil opknappen. Heb je op ergens een tweedehands houten vloer gescoord, dan leg je die zelf – eventueel ook met de nodige hulp. Is de oude vloer nog in orde maar een beetje smoezelig, dan geeft een grondige schoonmaakactie eveneens een bevredigend resultaat. Dat is tevens de meest duurzame oplossing.

 

Keukenkastjes duurzaam opknappen (of weghalen!)

De keukenkastdeurtjes geven de eerste indruk van een keuken. Zij vormen als het ware het aangezicht. Er zijn allerlei manieren om deze een oppepper te geven, terwijl je de kasten zelf gewoon hergebruikt. Je kunt de deurtjes laten wrappen, een moderne techniek die tegenwoordig vaak gebruikt wordt. Je kunt ze van de scharnieren schroeven en vervangen door nieuwe of zelfgemaakte exemplaren. En je kunt de oude deurtjes overschilderen. Kost allemaal veel minder dan het installeren van compleet nieuwe kastruimte! Een vierde, onorthodoxe optie: geen deurtjes. Het uitstallen van je voorraad in open keukenkastjes geeft een gezellig-rommelig maar hip effect. Zie de beroemdste keuken ter wereld: die van Monica uit de serie Friends.

 

Keukenblad vervangen

Het andere deel dat smoel geeft aan een keuken, is het werkblad. Vervangen is niet bijster duur, het resultaat daarentegen verbluffend. Door hierop te besparen, hou je geld over voor bijvoorbeeld een nieuwe kookplaat, wasbak en kranen. Veel woongoeroes shoppen voor accessoires – denk ook aan grepen voor de deurtjes! – op tweedehands websites of in kringloopwinkels. De combinatie van oude elementen en nieuwe apparatuur is zeer populair.

 

Duurzaam kokkerellen

Tot slot: is de metamorfose compleet voor verrassend weinig geld, dan ga je duurzaam aan het kokkerellen. Niet alleen om meer geld uit te sparen, maar ook omdat we de planeet moeten (blijven) respecteren. Er zijn talloze blogs die uitleggen hoe je restjes opmaakt, vooruit kookt zodat je de rest van de week alleen maar dingen hoeft op te warmen en welke producten je het beste kunt invriezen. Je komt er al lezend achter dat je boodschappenbudget met deze tips omlaag kan.